zo 13 okt

Jazzy Salsa Salon presents live Estudiantina Ensemble

Salsa!

Tijdens hun Europese tour te gast in onze Jazzy Salsa Salon: Estudiantina Ensemble!

Het Estudiantina Ensemble speelt in de traditie van de Estudiantina-muziek uit Cuba (muzikale groepen bestaande uit studenten), waarvan het enige origineel opgericht in 1927 Estudiantina Invasora uit Santiago de Cuba nog bestaat.

Aan de basis staat de Danzón-clave, in de 8-koppige band met een speciaal instrument “Pailitas” ook wel bekend als de barok timpani, twee kleine pauken van Franse origine die uit Haïti waren overgekomen. Dit zijn de voorlopers van de bekende hedendaagse timbales die in veel Salsa Bands gebruikt worden. Waar de Salsa en de moderne Timba snel en vooruit gespeeld worden, is deze Danzón/Son-traditie meer relaxed, eerder achter de maat dan voor de maat. Het is dus werkelijk de roots van de traditionele Cubaanse muziek, met Guaracha's, Bolero's, Danzones en Bolero-son.

Het Estudiantina Ensemble is opgericht door Ricardo Bekema, met als doel deze authentieke Cubaanse traditionele muziekstijlen uit Oriente de Cuba te behouden. Na jaren studeren in Santiago de Cuba en omgeving bij docenten als Gabino Jardines Cisneros, Eva de la Caridad Griñan, Inaudis Paisán Mallet, Roberto Nápoles Castillo, Rey Cabrera Castellano en Arístides Torres is Ricardo inmiddels een kenner van de Trova geworden muziek.

In 2007 ontving het ensemble een officiële uitnodiging van het Cubaanse Ministerie van Cultuur, “Centro de la Musica Provincial” en een persoonlijk ondertekende uitnodiging van niemand minder dan “Eliades Ochoa Bustamante” (Buena Vista Social Club), om te komen spelen op de 45e editie van het prestigieuze “International Festival de la Trova”, “Pepe Sánchez”. En zo gebeurde het dat het Estudiantina Ensemble op de legendarische podia van Casa de la Trova, Plaza de Marti en Casa de la Musica speelde, voor de camera's van de Nationale Cubaanse staatstelevisie en een laaiend enthousiast Cubaans publiek.

"In het lange bestaan (23 jaar) van mijn project hebben er uiteraard aanzienlijke ontwikkelingen en veranderingen plaatsgevonden. Het Estudiantina Ensemble heeft inmiddels internationale bekendheid gekregen en geeft lezingen, workshops en concerten in theaters en festivals over de gehele wereld. Voor de huidige bezetting heb ik het geluk gehad een aantal geweldige artiesten, zeer ervaren muzikanten, in dienst te kunnen nemen, die ijverig bijdragen aan het behoud van deze prachtige muziek. Muchisimas gracias maestro's... Para la Casa de la Trova... El final no llegara...!!” 

Ricardo “Arístides” Bekema Estudiantina Ensemble:
Ricardo "Arístides" Bekema - director, guitar, lead vocal
Eric "Derecho de Nacer" Wijngaarde - percusion menor, lead vocals
Carlos "Calucho" Eduardo Filomeno Francinet - percusion menor, lead vocals
Heiko Ebner – trumpet
Gerardo Rosales Rondon - timpani (pailas criollas)
Randy Winterdal - double bass
Jan "The Guru" Boers - tres (primero)

Pauzemuziek door DJ El Pregonero en Daniëlle
Entree: 10 euro (s.v.p. alleen cash)



deurverkoop
Prijs (ADD) € 10,00
Zaal open 15:00
Aanvang 15:00
Einde 19:00
Locatie Brebl
Organisatie Jazzy Salsa Salon
Genre Dans, Party, Dansen
Artiest(en) Estudiantina Ensemble
XML
nieuwsbrief nieuwsbrief